[vc_row][vc_column][product_category per_page=”1000″ columns=”4″ orderby=”menu_order title” order=”ASC” category=”%d9%85%d9%82%d8%a7%d9%88%d9%85%d8%aa”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

مقاله “مقاومت چیست؟” مخصوص کسانی است که میخواهند با کاربرد مقاومت آشنا شوند و انواع مقاومت های موجود در بازار را بشناسند. در انتهای این مقاله یک راهنمای خرید مقاومت برای دسترسی بهتر شما عزیزان ارائه کرده ایم.

مقاومت چیست؟

جریان الکتریکی در هر مداری وجود دارد به محض اینکه دکمه ON مدار شما روشن می شود، درون سیم ها و تک تک قطعات جریان الکتریکی به حرکت در می آید.جریان الکتریکی همان حرکت الکترون ها می باشد.

مقاومت قطعه ای الکترونیکی است که در بیشتر مدارها از آن استفاده می شود.کاربرد مقاومت در محدود کردن شدت جریان الکتریکی می باشد.گاهی اوقات بعضی قطعات و مدارها توانایی دریافت جریان الکتریکی زیادی را ندارند و درصورت رسیدن جریان الکتریکی بیش از حد، می سوزند.در این مواقع مقاومت ها به کار شما می آیند و از شدت جریان الکتریکی کم می کنند.
طریقه کار مقاومت ها بدین شکل می باشد که به اندازه تعیین شده از توان الکتریکی کم می کنند.انواع مختلفی از مقاومت های الکتریکی در بازار موجود می باشد و هرکدام دارای توان خاصی هستند.
مقاومت ها در بخش هایی از مدار استفاده می شود که در آن بخش آی سی ها IC ، میکروکنترلرها و آپ امپ ها وجود دارند و وظیفه آن محدود کردن جریان الکتریکی، پول آپ کردن خطوط ورودی و خروجی و در نهایت تقسیم ولتاژ می باشد.

معرفی واحد اندازه گیری مقاومت

هر پارامتری در الکترونیک دارای واحد اندازه گیری مخصوص خود می باشد. مقاومت ها را با اهم (OHM) اندازه گیری می کنند.نماد اهم Ω Omega بزرگ در یونانی است.
واحد اندازه گیری اهم بدین شکل تعریف می شود: اگر بین دو نقطه از مدار جریان 1 آمپر وجود داشته باشد و همزمان ولتاژ بین این دو نقطه 1 ولت باشد، مقاومت بین این دو نقطه 1 اهم خواهد بود.

انواع مقاومت ها

در این قسمت به معرفی انواع مقاومت ها می پردازیم.اگر در صنعت الکترونیک فعالیت داشته باشید می دانید که بیشتر ابزار و المانهای این صنعت دارای انواع مختلفی هستند.انواع مقاومت در بازار ایران موجود می باشد.اما مقاومت ها بر اساس نحوه اتصال آنها به مدار دسته بندی می کنند.

انواع مقاومت به دو دسته PTH و SMD تقسیم بندی می کنند.

مقاومت نوع PTH : این نوع مقاومت دارای دو پایه بلند و حساس هستند.مقاومت PTH به وسیله همین دوپایه به مدار متصل می شود.بیشترین استفاده از این مقاومت در آزمایشگاه ها می باشد و به راحتی روی بردبرد یا بردهای سوراخ دار ، قرار می گیرد.همچنین می توانید این مقاومت را روی pcb ها لحیم کنید ولی کاربرد مقاومت pth برای زمانی است که قصد لحیم کاری ندارید.مقاومت های PTH دارای یک نوع رنگ بندی خاص روی بدنه خود هستند.این رنگ بندی نشان دهنده میزان قدرت این مقاومت است.

مقاومت های SMD : زمانی برای خرید مقاومت SMD اقدام کنید که می خواهید از بردهای سوراخ دار یا PCB ها استفاده کنید.این بردها نیاز به لحیم کاری دارند و مقاومت SMD چون فضای کمتری را می گیرد برای این فضا مناسب است.مقاومت SMD به شکل یک مکعب مستطیل مشکی رنگ است که در دو انتهای آن ماده رسانای نقره ای رنگ وجود دارد. از این ماده رسانا برای لحیم کاری استفاده می شود.سایز این مقاومت از مقاومت PTH کمتر است و نیاز به لحیم کاری دارد.
مقاومت های دارای دسته بندی دیگری نیز هستند.مقاومت ثابت و مقاومت متغیر

  • مقاومت ثابت: این نوع مقاومت دارای مقدار ثابتی می باشد و اگر در مدار قرار گیرد، مقدار خاصی از جریان را مصرف می کند.
  • مقاومت متغیر: مقاومت های متغیر به شکل های مختلفی در بازار وجود دارد. کاربرد مقاومت متغیر زمانی است که می خواهید تقسیم ولتاژ را به صورت گسترده در مدار انجام دهید.این مقاومت ها به شکل آرایه ای، خطی، سوزنی، لحیمی و… در بازار ایران یافت می شودبا جابه جا کردن المان این مقاومت، مقدار آن تغییر می کند.

راهنمای خرید مقاومت

همان طور که اشاره شده انواع مقاومت در بازار به قدری زیاد است که ممکن است در تصمیم گیری دچار اشتباه شوید.هدف از ایجاد راهنمای خرید مقاومت پاسخ دادن به سوالات شما در هنگام خرید مقاومت می باشد.
مرحله اول شناخت مدار مورد نظر است.ابتدا باید بدانید که اجزای تشکیل دهنده مدار چه قطعاتی هستند و فضا برای کدام نوع از مقاومت ها مناسب است.گاهی اوقات لازم به استفاده از مقاومت متغیر دارید و گاهی اوقات کار شما با مقاومت پایه دار حل می شود.این موضوع که مدار شما در معرض نور باشد و یا چه میزان گرما هب آن وارد شود هم مناسب است.باید مقدار اهمی که نیاز دارید را مشخص کنید و سپس به خرید مقاومت بپردازید.

درواقع می توان گفت که بیشتر مهندسان الکترونیک، با مقاومت های مختلف و انواع آن آشنایی کامل دارند پیشنهاد می کنیم در این مورد بیشتر اطلاعات کسب کنید تا بتوانید در یک مدار از مقاومت صحیح استفاده کنید.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]